Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) wordt gezien als een internationaal veelzijdig solist. Hij studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York.

Hij behaalde eerste prijzen bij diverse nationale en internationale concoursen zoals het ‘International Competition For Youth’ (Lissabon 1994), RTBF ‘Jeunes Solistes’ (Brussel 1993), Prinses Christina Concours (Den Haag 1992 en 1993) en Stichting Jong Muziektalent Nederland (Utrecht 1991) Vriendenkransconcours (Amsterdam 2000) Philip Morris Kunstprijs (Amstelveen 1999).

In 1999 debuteerde Lars succesvol met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in 2001-2002 de ‘Rising Stars’ Concertserie en sindsdien bespeelt hij regelmatige de internationale concertpodia zoals Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londen, Musik Verein en Konzerthaus Wenen, Cité de la Musique Parijs, Philharmonie Berlijn, Palais des Beaux Arts Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Keulen, Konserthuset Stockholm en Schoenberg Center Los Angeles.

Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonie Zuidnederland. Hij speelt regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals, Skampa Ebène, Ad Libitum, Danèl, Manderling, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij speelde als gast solo-klarinettist in Academy of St Martin in the Fields en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij verdiept zich de laatste jaren in de hedendaagse muziek en vertolkt deze regelmatig met diverse internationaal toonaangevende hedendaagse muziek ensembles.

Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie “Young Masters”. Zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos werden met lovende internationale kritieken ontvangen.

Als artistieke leider verzorgde hij van 2008-2010 het Toon Festival Brabant. In seizoen 2014-15 had hij de eer om als ‘Artist in Residence’ in Musis Sacrum Arnhem een serie van concerten te verzorgen.

Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het Academy of Music and Performing Arts te Tilburg.