Berghout Ensemble

Berghout Ensemble

Een collectief van prominente Nederlandse kamermusici.

Het Berghout Ensemble is een internationaal en dynamisch ensemble en werd opgericht in 2020 door harpiste Veronique Serpenti. Het ensemble is vernoemd naar de wereldberoemde Nederlandse harpiste Phia Berghout (1909-1993). Zij was internationaal de meest invloedrijke harpist van de twintigste eeuw en zette zich met hart en ziel in voor de kamermuziek en de harp in het bijzonder. Veronique heeft het voorrecht gehad deze inspireerde en bevlogen musicus op zeer jonge leeftijd reeds te ontmoeten.

Het Berghout Ensemble wordt gevormd uit een collectief van vooraanstaande en bevlogen musici, die ieder op eigen wijze reeds een weg baanden naar de grote concertpodia in binnen- en buitenland. Haar musici zijn tevens werkzaam bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Ruysdael kwartet, The New European Ensemble en als solisten. Zij delen een grote passie voor kamermuziek en een nieuwsgierigheid naar nieuwe en minder bekende composities. Het Berghout Ensemble transformeert makkelijk van duo tot septet in alle mogelijke combinaties. Waardoor het een veelzijdig en uitgebreid repertoire binnen haar bereik heeft, dat reikt van Barok tot hedendaagse muziek. De harp speelt hierin steeds een centrale rol.

Veronique Serpenti wordt omringd door één van Nederlands beste kwartetten, het Ruysdael Kwartet en solisten Felicia van den End, fluit en Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet. Zij communiceren met grote virtuositeit en élégance en maken een heel gevarieerd en breed kamermuziek repertoire toegankelijk voor een divers publiek.
Het komend seizoen zal het Berghout Ensemble o.a. te horen zijn bij St. Kamermuziek Wageningen, St. Kamermuziek Hengelo, St. De Hoop in Diemen, St. Kamermuziek Den Bosch en in de Catherijnekerk in Heusden-Vesting.