Veronique Serpenti, harp

veronique

Veronique Serpenti is een veelzijdige Nederlandse harpiste en tevens de oprichtster van het Berghout Ensemble.

Zij kreeg haar eerste harplessen van Phia Berghout. Op haar twaalfde werd ze toegelaten tot de afdeling ‘Jong Talent’ van het Conservatorium te Maastricht. Reeds op dertienjarige leeftijd debuteerde zij als soliste met orkest in de 100ste uitzending van het AVRO programma “Jonge mensen op het concertpodium”. Op 16 jarige leeftijd soleerde zij met het Radio Orkest van Spanje o.l.v Enrique Garcia Asensio en vertegenwoordigde Nederland tijdens het ‘Internationaal Concert voor Jonge Solisten’ European Broadcast. Ook was Veronique te gast als soliste bij het radioprogramma Für Elise, uitgezonden vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. Aan het Rotterdams Conservatorium behaalde Veronique het Solisten Diploma (UM) bij harpiste Teresia Rieu. Hierna vervolgde ze haar studie bij harpiste Susann McDonald aan de Indiana University te Bloomington USA. Musici als Janos Starker, Menahin Pressler, Joseph Gingold en George Sebok selecteerden Veronique voor het gerenommeerde Artist Diploma, dat zij behaalde met de hoogste onderscheiding.

Veronique won verschillende concoursen en beurzen, zoals o.a. een 4-jarige studiebeurs van stichting Podiumkunsten en een beurs van het Prins Bernhard Fonds. Zij won het Nationale Harpconcours van Jong Muziek Talent Nederland. In 1994 won zij het Concerto-concours aan de Indiana University.

Zij soleerde met verscheidene professionele orkesten waaronder Radio Orkest van Spanje, Noord Hollands Filharmonisch Orkest, Promenade Orkest, Heidelberger Sinfoniker, Schlierbacher Kammerorchester, Die Philharmonie der Nationen en Filharmonisch Orkest van de Indiana University. Met deze orkesten speelde zij harpconcerten van o.a. Boieldieu, Händel, Ginastera, Dittersdorf, Albrechtsberger, Debussy en Ravel.

Veronique is een veel gevraagd orkestharpist. Tot 2008 was zij soloharpiste bij Die Philharmonie der Nationen en Europa Philharmonie. Met deze orkesten maakte zij vele tournees en bezocht de grote Theaters van Europa en Azië. Sinds 2002 is zij als freelancer verbonden aan het Radio Filharmonisch orkest. Hier werkt zij regelmatig mee aan tal van cd-, tv-en live radioproducties o.l.v. grote dirigenten zoals Jaap van Zweden, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Jean Fournet.

In 2020 werd de cd ‘Atlantis’ van Robin de Raaff uitgebracht, waarin Veronique één van de twee soloharpen vertolkt. Ook nam zij een cd op met het BRTN Kamerkoor o.l.v Vic Nees.

In de kamermuziek is Veronique zeer actief. Zo debuteerde zij met Ravel’s septet in De Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en Caplet’s Conte Fantastique en Debussy’s Dansen, in De Jurriaanse Zaal van de Doelen Rotterdam.

Veronique wordt geregeld uitgenodigd bij festivals. Zo opende zij met het harpconcert van Händel het ‘Hohenloher Kultursommer Festival’ begeleid door Heidelberger Sinfoniker. Zij soleerde tijdens het Internationale Wereld Harp Congres in Kopenhagen en Parijs. Zij trad op tijdens het Europees Harp Symposium te Amsterdam. Zij soleerde in Kamermuziek Festivals zoals Wittemse Kunstdagen, Art Festival op Sylt, het Finca Festival op Gran Canaria en The National Orchestral Institute, Maryland USA. In 2013 debuteerde zij op het Grachtenfestival Amsterdam met een reeks bijzondere uitvoeringen van La Bohème, bewerkt voor 15 musici in samenwerking met zangers van ‘Theater an der Wien’. In 2017 toerde ze door Nederland met de theaterproductie ‘Kus de regen’ van Micha Hamel.

In 2020 heeft Veronique het Berghout Ensemble opgericht waarmee ze te horen zal zijn bij Stichtingen Kamermuziek in Wageningen, Hengelo, Diemen, ’s Hertogenbosch en Heusden.